keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Olohuone

Olohuoneen saimme valmiiksi jo lokakuussa, mutta pitäähän sekin arkistoida tänne.

Olohuoneen remppa aloitettiin repimällä lattiaa, mikä ei ollutkaan ihan helpoin homma. Lattian rakenteeksi paljastui muovimatto-lastulevy-muovimatto-tasoite-kovalevy, jonka alla oli kerros sanomalehtiä ja sen alla vihdoin lautaa. Lastulevyn repiminen oli varsinainen haaste. Levy oli pontillista, jonka lisäksi ne oli liimattu ponteista ja myös ruuvattu todella täsmällisesti lattiaan. Siinä tuli päivän kuntoilut.. Ja pettymys oli aika suuri, kun lautalattia todettiin kelvottomaksi. Laudat oli raakalautaa, raot paikoin niin isoja, että purut näkyivät ja päistä kapenevia. Ei auttanut muu, kuin ottaa saha ja jatkaa kaivauksia. Kaikki kerrokset olisi pitänyt joka tapauksessa repiä pois, koska päällimmäinen kerros oli jo kynnyksen tasalla ja 3 cm ylempänä, kuin viereisen sisäeteisen lattia. Ja tulipahan samalla tarkastettua purut, kaikki oli kuivaa, eikä mitään muutakaan huolestuttavaa näkynyt.

Valmiina tasoitteen poistoon.

Päädyimme ostamaan uutta lattialautaa. Nykyinen mäntylauta ei vaan vedä kestävyydessä vertoja vanhalle ja koira onkin jo hoitanut pintakuvioinnin toteutuksen..


Seinissä oli kipsilevyt, jotka päätyivät myös palasina jätesäkkeihin. Kipsi on kova seinämateriaali, mutta se on myös kylmä, eikä minun mielestäni sovi vanhaan taloon. Se tekee seinistä liian suoria ja kipsin kosteudensieto on olematon, muuttuu mössöksi ja on mustalle homeelle ihanteellinen kasvualusta.


Uusi lattia hyväksytty

Seiniin piti tulla aluksi huokoleijonaa, mutta se ei olisi millään mahtunut patterin taakse, joten ostimme tuulileijonaa, joka on periaatteessa samaa tavaraa, mutta on tarkoitettu ulkovuorausten alle tuulensuojalevyksi, minkä vuoksi toisella puolella on pinnoite ja levyt on vahvistettu. Suomen kuitulevyn puukuitulevyt on onneksi todella puhtaita, joten huoneilmaan ei pitäisi tuulensuojalevyistäkään päästä mitään haitallista. 

Levyt esiliisteröitiin huolellisesti ennen tapetointia. Paperointia suositellaan, mutta laiskoina päätimme kokeilla suoraan esiliisteröinnin päälle ja tapetit ovat pysyneet kyllä seinässä. Seinän pinta antaa hieman periksi, mutta ei ole liian pehmeä. Toinen kissa paukuttaa jatkuvasti huonekaluja seiniä vasten hyppiessään, eikä ainuttakaan reikää ole vielä tullut.

Osaan seinistä tuli kapeaa puupaneelia (joka on ilmeisesti nimeltään keisaripaneeli?). Tapetiksi valittiin William Morrisin violetti Windrush, mitä olin katsellut sillä silmällä jo kauan ennen talon ostoa. Ja lattiamaaliksi valikoitui Uulan valkoinen.Valmiissa olohuoneessa kelpaa pötköttää

Vielä puuttuu nurkasta takka, minkä pitäisi saapua tällä viikolla. Asennus menee tammikuun puolelle, mutta ei haittaa. 

Takan valitseminen oli varsinainen urakka. Kävimme kauhistelemassa Kermansaven hintoja ja päädyimme lopulta Vuoleriin, joilta sai kokonaan kaakeloidun takan vuolukivisydämellä murto-osalla siitä hinnasta, mitä Kermansavella olisi vastaava maksanut. Vuolerin laadussakaan ei pitäisi olla mitään moitittavaa. 
Nyt vaan jännityksellä odotan, mahtuuko rekka pihaan.. jos ei, pääsemme kantamaan pari lavallista harkkoja ensin autotallille ja siitä lopulta sisälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti