keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Veranta

Kesäloma alkoi ja niin alkoi verannan remonttikin.


(Oikea ovi vie yläkertaan, vasen keskikerrokseen)

Seinien sisältä ei löytynyt ihmeempiä yllätyksiä. Katolta oli tullut vettä, kuten ajateltiinkin, mutta koska seinien sisällä ei ole ollut eristettä, kosteus on päässyt kuivumaan. Tuo nurkka taas, mikä kääntyy vasemmalle kulman taakse, toi pienen yllätyksen. Lattian puruja ei voi käyttää uudelleen. Meillä oli ollut alivuokralainen, joka oli tehnyt ison pesän lattian alle. Aina välillä varannalla on haissut ihan rehellisesti huussilta ja olen yrittänyt paikallistaa sen lähdettä löytämättä sitä. Selvisipähän sekin, kun seiniä avatessa vastaan iski ihan järjetön lemu.

Lattian päällimmäinen kerros oli revennyttä linoleumia ja se oli liimattu kovalevyyn. Kovalevy oli aivan homeessa alapinnasta, samoin alla olleet laudat, joiden välistä kasvoi valkoista höttöä. Lautojen repiminen paljasti jonkun jyrsijän pesän, mikä oli homehtumisen syynä. Kaveri oli niin innolla pissaillut pesänsä viereen, että home oli riehaantunut ihan kunnolla kosteudesta. Opetus tämäkin. Jyrsijät voivat pissaillessaan saada aikaan kosteusvaurion ja hometta. Purut siis lähtee metsään maatumaan, harmi. Ekovillaa tilalle.

Seinän pystytolpat ovat tuollaiset ohuet laudat, joita on jatkettu. Mutta pystyssä on edelleen. Oletimme, että seinässä ei ole muuta kuin ulkovuoraus ja sisäpuolella ollut kovalevy, mutta olipas sentään vaakalauta ulkovuorauksen sisäpuolella.Ostimme sitä varten runkoleijonaa, minkä piti tulla korvaamaan puuttuva laudoitus, jottei eriste tulisi ihan ulkovuorausta vasten. Periaatteessa sitä ei olisi tarvinnut, mutta kerta ostettiin, niin pakkohan ne on hyödyntää jotenkin. Laitamme ne siis silti. Tolppien kylkiin tulee kapeat rimat, joihin puukuitulevy tulee kiinni. Kuvassa pari levyä väärinpäin, kun sahaajalle tuli hahmotushäiriö, mutta ei haittaa. Ulomman vaakalaudan ja puukuitulevyn väliin tulee nyt siis pieni tuuletusrako. Ei siitä haittaakaan ole. Levyä vasten tulee Ekovillaa, sen päälle paperi ja sisäpuolelle raakalauta, jonka päälle vielä panelointi. 


 Sain jo lattiamaalinkin hankittua. Lattialaudat ovat olleet odottamassa jo pari kesää. Saatiin muiden remonteista ylijäänyttä paksua koivulautaa. En malta odottaa valmistumista. Saadaan vihdoin ulkovaatteille jokin säilytystila. Värejä puntaroin vieläkin. Lattiasta tulee todella tumma harmaa. Periaatteessa haluaisin lakata seinäpaneelit vanhaan malliin, toisaalta olisi vaan helpointa, jos ne maalaa.  Alunperin seinät ovat olleet valkoiset, sen jälkeen sairaan vaaleanvihreät ja sitten kellertävät. Paneeli tulee olemaan samaa mitä yläkerran portaikossakin.

Verannalla ei ole ollut kuin yhdet pokat ikkunoissa, eikä sisemmille ole ollut edes huulloksia. Mies testasi pari kertaa ja tultiin siihen tulokseen, että saadaan tehtyä huullokset ihan itse. Tulevaisuudessa uloimmista pokista tulee sisäpokat ja ulkopokiksi teetetään puusepällä uudet tippalistalliset pokat. Vanhoissa ei ole niitäkään ja veden kulkeutuminen rakenteisiin on mahdollista, etenkin kun pellityksetkin on tehty vähän niin ja näin. Nekin pitää ehkä tämän kesän aikana korjata.


Tein uuden kukkapenkin ja siirsin siihen vanhasta umpeenkasvaneesta kasveja. Pitää siirtää vielä muutama kasvi, kun ilmat taas vähän lämpenee. Pakkasyöt eivät ole kohdelleet kasveja hellästi. Toinen särkynyt sydän paleltui ja viime kesänä siirtämäni akileijat eivät selvinneet talvesta hengissä. Päätin tehdä ihan reilun kohopenkin, kun maaperä on niin kuiva. Ympärille tulee vielä kiviä.

Loman alkaessa tehtiin sopimus, että mennään joka yö nukkumaan viimeistään kello 24 ja jokaisena päivänä pitää liikkua jotenkin muutenkin, kuin koiraa lenkittämällä. Toistaiseksi se on onnistunut. Meillä on jopa oma joogaohjaaja.


Tässä varmistetaan, että emäntä ei yritä huijata ja ole liian leveässä asennossa.


Ja tässä taas huolehditaan, että asennossa pysytään ainakin viiden hengityksen ajan.

7 kommenttia:

 1. Hauskaa kun löysin blogisi. Rakastuin heti taustatapetteihin.

  VastaaPoista
 2. Hahha, teillä(kin) on ihan oma personal trainer kotona :) Meillä toinen on lenkkeilyhullu, toinen taas loputtoman utelias mitä tulee kotona tehtyihin aurinkotervehdyksiin tai vatsalihasliikkeisin, kaikkeen on pakko osallistua, lähietäisyydeltä...Jään mielenkiinnolla seuraamaan verannan remontin edistymistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taika on meillä Ylin Valvoja. Se osallistuu kaikkeen puutarhatöistä tiskikoneen täyttämiseen, ihan kivaa, mutta välillä myös hieman rasittavaa.

   Poista
 3. Veranta näyttää nyt jo kivalta. Minäkin tarvitsisin tuollaisen joogaohjaajan, etten pääsisi jämähtämään!

  VastaaPoista