keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Lahoille kyytiäHurraa. Verannalta ei tarvinnut vaihtaa seinän alajuoksua. Pinnan laho veistettiin pois ja alta löytyi koko matkalta tervettä puuta ja lopulta sitä bitumiakin alta, joten selvittiin ilman suurempia operaatioita. Paitsi. Kaikki lattiavasat olivat enemmän tai vähemmän mätiä, joten ne meni vaihtoon kaikki. Samalla lattiaa laskettiin vähän, kun aikaisemmin ei mahtunut ovi aukeamaan, jos käytävällä oli matto. (Ovet on vaihdettu uusiin aikaisempien toimesta, ja uusissa ovissa on todella matalat kynnykset, lattian ollessa muutenkin todella korkealla oviin nähden, mikä taas olisi aiheuttanut sen, että uudet jykevät koivulankut eivät olisi mahtuneet paksuudeltaan.) Syyllinen alajuoksun ja lattiavasojen mätänemiseen on jälleen katto. Pääteltiin, että vesi on valunut seinän kovalevyjä pitkin suoraan lattiaan ja levinnyt puruissa. Tuota tuhoa ei selitä linoleumin huonot saumat ja repeämät. Ja kovalevyissä oli valumajälkiäkin.


Nyt ollaan jo siinä vaiheessa, että seinät on eristetty ja paperoitu. Tänään haettiin Loimaalta asti Lauta Oy:stä kattoon paneelia, kun lähempää ei löytynyt sellaisella profiililla, mitä haluttiin. Olisi pitänyt hakea samasta paikasta yläkertaankin. Halusin sellaista kapeampaa ja tuolta sitä saa. Seiniin tulee samaa sisarpaneelia kuin yläkerran portaikkoon. Se on vähän leveämpää, kuin mitä ulkorappusten katoksessa on, mutta kapeampi vaihtoehto taas on kapeampaa.


Huullosten tekeminen ikkunoihin vie kolme tuntia per ikkuna. Puuh, tosi tarkkaa hommaa, mutta säästyypähän vanhat karmit. Menee samaan sarjaan, kun yläkerran portaiden pelastaminen kaiken liiman ja töhkän alta. Hirveää nyhräämistä, mutta on varmasti kaiken sen vaivan arvoista.

Nyt on vaan hirveä ongelma seinäpaneelien värin kanssa. Vanhaan tapaan lakatut olisivat kivat, mutta niissä on hirveä vaiva ja toisaalta seinät olivat alunperinkin maalatut. Alunperin valkoisella, myöhemmin vihreällä ja sen jälkeen vähän ällöllä vaniljalla. Vaihtoehdot ovat vanha haalea roosa, valkoinen, mintunvihreä tai se lakkaus. Lattiasta tulee tummanharmaa. Kalusteista tulee löytymään mustaa ja tummanpunaista. Tällä hetkellä lämpenen eniten sille roosalle. Se olisi lähellä verannan vanhaa värimaailmaa. Lattiamaalikin yllättäen vastaa sitä, mitä alkuperäisistä lattialistoista (talon ainoat alkuperäiset listat!) löytyy päällimmäisen maalikerroksen alta.

Myös kasvimaalla on tapahtunut, mutta siitä kerron ihan erikseen.

1 kommentti: