keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Voittajan vaatehuone, vai mikä se oli?

Minä vihaan vaatekaappeja.

Tiedättekö, sellaisia 60 senttiä syviä helvetin syövereitä, johon joutuu laittamaan neljä pinoa aina samalle hyllylle. Etummaiset pinot sortuu lattialle, kun kaivat jotain taaimmaisista. Ei. Sellaiset ei pysy meillä ikinä siistinä. Ja se vaatekaapin siivoaminen, se se vasta ärsyttävää onkin. Siivoat vaatekaapin. Menee muutama päivä, kun siistien pinojen tilalla on epämääräinen rättikasa. Katselet sitä kasaa seuraavat kaksi viikkoa, pengot kasasta välttämättömimmät vaatteet. Sisuunnut ja kiskot kaikki vaatteet lattialle, josta kärsivällisesti viikkaat taas vaatteet pinoihin ja kaikki alkaa alusta. 
 
Olen ollut pariin otteeseen töissä vaatekaupassa ja siellä se pinojen siistinä pysyminen on aika olennainen juttu. Siitähän se suunnittelu sitten lähti eräänä pimeänä maaliskuun iltana liikkeelle. Minä höpötin, mittasin vaatepinoja, sovittelin niitä keittiönkaappeihin ja hain optimaalista leveyttä. Mies piirsi viivottimen kanssa ruutupaperille.

Ja nyt ei muuten pinot huoju tai sotkeudu muihin. Jokaiselle rättityypille on oma lokeronsa ja tietyn paidan etsimisestä selviää ilman opaskoiraa ja kiroilua.


Lähtökohta oli ankea. Meillä ei ole ollut kunnollista vaatesäilytystä kahteen vuoteen. Vaatteet oli survottu väliaikaisen makkarin (ruokailutaimikätahansahuone) nurkassa olevaan lastulevyhirvitykseen, johon oli kyhäilty hyllyjä milloin mistäkin purkutavarasta.

Jo muuton aikaan oli selvää, että yläkerran vaatehuone pitää tehdä kokonaan uusiksi. Vaatehuone sijaitsi vinolla osuudella, eli se madaltui ja kunnollista hyllytilaa oli ehkä metrin verran, puhumattakaan siitä, että koko vaatehuone oli kyhätty selvästi ylijääneistä, maalaamattomista lastulevyn palasista. Kun yläkerta meni kokonaan uusiksi, vaatehuone siirrettiin piipun viereen, missä ennen oli kulkoaukko toiseen yläkerran huoneeseen. Näin vaatehuoneesta sai täyskorkean.


Ovi löytyi vaatehuoneen vanhan oven sisältä. Tämä upea peiliovi oli ronskisti peitetty kovalevyllä molemmilta puolilta. Kovalevy taas oli kiinnitetty tiheään isoilla nauloilla, ettei vahingossakaan karkaa. Ovesta rapsutettiin vanhat maalit, suurimmat reiät ja kolhut kitattiin ja päälle vedettiin kolme kerrosta Uulan ovi- ja ikkunamaalia.


Hyllyt tehtiin koivuvanerista, tolppina toimi muiden remonteista ylijäänyt puutavara. Maalin kanssa joutui vähän hakemaan. Ensiksi testattiin Uulan puulattiamaalia, kun oli tarkoitus samalla vähän katsoa, että miltä se Vadelma niminen sävy vaikuttaa, voisiko sillä maalata yläkerran lattian. Maali ei soveltunut vanerille, pinta jäi karheaksi ja lopulta hyllyt maalattiin kellarissa pyörineiden Helmi kalustemaalien sekoituksella. Oli valkoista ja todella tummaa turkoosia ja kas, niistä sai mintunvihreää.


Vaatetanko syntyi lattiasta puretuista putkista. Piippuseinän hyllyt on kiinnitetty päädyistään väliseiniin, samoin tanko. Piippuunhan ei saa kiinnittää mitään, eikä sitä saa peittää, joten tämä oli kätevin ratkaisu tilan hyödyntämiseen.


Pyykkikorille tehtiin oma paikkansa. Näin likaiset vaatteet eivät ehkä loju lattialla, vaan osaavat mennä koriin ja siitä pyykkipäivänä pesuun. Toivossa on hyvä elää.Lamppu on vanha, se säästettiin yläkerran pois puretusta vessasta.

Kyllä muuten osaa Rouva Vattukin olla hyvin tyytyväisen mairea. Kerrankin. Pitäköön Ikea kätevät vaatesäilytyksensä, meillä on jotain parempaa. 
 
Suosittelen tätä kaikille vaatekaappeja vihaaville järjestelyhulluille, jotka eivät kaikesta lajittelusta ja järjestämisestä huolimatta saa edes vaatekaappia pysymään siistinä.

13 kommenttia:

 1. Onpa kiva vaatehuone! Meillä kahden ihmisen vaatteet on nyt sullottu yhteen Ikean liukuovelliseen kaappiin. Hieman on vähissä tila. Jos vaan mahdollista olisi, niin toteuttaisin samanlaisen ratkaisun meille yläkertaan. Matala tila vinoine kattoineen vaan on tässäkin asiassa haastava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä harkittiin myös kiinteiden komeroiden riviä. Johon olisi tullut sisälle samoilla mittasuhteilla hyllyjä. Ei onnistuisi sellaiset sen liukuovikaapin tilalle? :)

   Poista
  2. Niin, hyvä idea! Täytyypä laittaa mietintään. :)

   Poista
  3. Ja tosiaan vaatekaappi on nyt asuinkerroksen työhuoneessa, koska ei korkeudestaan todellakaan mahtuisi ylös. Yläkerrassa ei vielä säilytystilaa ollenkaan, joten jotain tarvisi keksiä. :)

   Poista
  4. Ja vanhoja komeroiden ovia saa kyllä noista varaosapankeista, missä myydään vanhaa purkutavaraa. Meillä oli myös suunnitelmissa, että olisi tehnyt matalat kiinteät pikkukomerot vinon katon alle, kun se on sellaista tilaa, mikä on muutenkin todella hankala hyödyntää. Koko seinän mitalta. Niihinkin olisi saanut vaikka mitä. Ystävällä oli samassa tarkoituksessa matalia keittiökaapistojen yläkaappeja.

   Poista
 2. Ihan varmasti on parempaa, kuin jotkut ikean lastulevy hökötykset..... ja kauniskin viellä...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja vaneri kestää jälkipolvillekin paremmin :)

   Kiitos!

   Poista
 3. Näyttää niiiiiiin hyvältä. :) Ollapa meilläin paikka vaatehuoneelle, säilytystilalle olisi vaihteeksi tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pystyisi lohkaisemaan vaan jostain huoneesta nurkan? Mekin jossain vaiheessa harkittiin ihan vaan kaappeja, mutta onhan tämä näin toimivampi. Mutta yhtälailla olisi voinut tulla rivi kaappeja tai vaihtoehtoisesti kiinteitä komeroita.

   Poista
 4. Kerrankin voi sanoa, että ihana vaatehuone. Ja minkä ihmeen takia hyllyjen pitäis olla valkoiset? Turkoosi on plajon parempi väri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Luonnossa sävy on vähän vihreämpi ja olen tässä puntaroinut, että onko se minttu vai vaalea turkoosi, mutta kyllä sitä turkoosiksikin voisi sanoa. Mutta ehdottomasti se on parempi kuin valkoinen. Hyllyt kävi välillä valkoisenakin, kun maaleja testattiin ja kyllä oli ankea, oikein pahaa teki.

   Poista
 5. Nyt iski kateus! Ihan täydellinen vaatehuone! Suunnittelu, sommmittelu, värit - kaikki! Lämpimät onnittelut. Se vaan on niin rasittavaa kun vaatteet on jatkuvasti hukassa jossain kaapin uumenissa ja toisaalta rytyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oon nyt päättänyt, että kerta kaikki joudutaan tekemään uusiksi, niin kiinnitetään huomiota näihin säilytysratkaisuihin, että ne toimii varmasti meillä, eikä osteta niitä valmiita. Eikä ne valmiit välttämättä edes sopisi syystä tai toisesta tämmöiseen vinoon taloon, jossa on jokaisella seinällä joku ikkuna tai ovi.

   Poista