tiistai 5. helmikuuta 2013

Lakatun paneelin perään

Olen nyt ihastunut lakattuun ja tummuneeseen pintaan ja meillähän ei täällä sellaista ole, eikä ole ollutkaan. Mutta yläkerran massiivinen homeremppa antaa siihen nyt mahdollisuuden.

www.talonkirja.fi
Tämä kuuluu sarjaan "muilta bloggaajilta pöllityt kuvat". Ihan siitä syystä, että ilmeisesti kaikki Suomen lakatut sisarpaneelit ym on maalattu valkoisesti tämän romanttisen vaaleushömpötyksen aikana. Jos kuvan omistaja eksyy blogiini, pahoittelen ja perustelen lainaamiseni sillä, että näin hyvät kuvat on kiven alla edellä mainitusta syystä. Kuvan alla olevasta linkistä pääsee kyseiseen blogiin, josta kuva on peräisin.

Olen jo kertonutkin. Meillä on etuoven katoksessa käytetty sisarpaneelia. Se on alkuperäistä ja tykkään siitä. Samaa paneelia on nyt ajateltu verannalle, kerta sitä löytyy talon ulkopuolelta jo ennestään. Verannalta kuljetaan yläkertaan ja rappukäytävään on myös tulossa sisarpaneelia. Mutta se pintakäsittely. Meillä rappukäytävä ja yläkerran käytävä on aika pieni tila ja sijoittuu kokonaisuudessaan vinolle katolle. Epäilen vieläkin vakaata päätöstäni lakatun paneelin suhteen, koska siitä tulee aika tumma. Nyt himoitsen rappukäytävänkin paneelien lakkaamista. Jotenkin se tummunut puu on vaan niin kaunis kaikkine oksineen ja kuvioineen. Valkoisella maalattu paneeli taas olisi valoisa, näyttäisi reteeltä punaisten portaiden kanssa jne, eikä lopputulos olisi lakatun katon kanssa liian pimeä. Niin tai näin, kummin päin? Pitääkö valita vaan toinen lakattu, vai saanko molemmat? Valkoinen paneeli yhdistettynä tummaan kattopaneeliin, punaisiin portaisiin ja mysteeritapettiin. Kuulostaisi ehkä hyvältä reseptiltä. 

Käytävään ei nyt tule pinkopahvia, koska joudumme kikkailemaan väliseinän paksuuden kanssa. Edellisessä versiossa oli vain huojuvat runkotolpat ja molemmilla puolilla ohut lastulevy. Oven karmin paksuus on siis paria milliä vajaat 10 cm ja sen paksuiseen seinään ei ihmeitä tungeta, joten laudat jää pois. Runkotolppiin vedetään reippaat vanerit, väliin Ekovillaa ja vaneriin tapetit. Tämä siksi, että itseäni ahdistaa kaikki ylimääräiset listakikkailut ja oven alkuperäisistä karmeista en luovu, eikä olisi edes järkeä. Ja koska ei ole mitään hajua pinkopahvittamisesta, vaikka meillä on kuvalliset ohjeet Perinnemestarin remonttikirjassa, me ei aleta sitä kokeilemaan vaneriseinään. Ei tietoa, voiko niin edes tehdä.

Yläkerran viimeisiä purkutöitä aloitettiin tänään. Operaatio rappukäytävän toinen seinä. Tämä on se seinä, jonka sisällä ei ollut purua tai muuta eristettä, mutta sinne oli energiatehokkaasti pursotettu suiru uretaania. Onneksi mitään mätää ei löytynyt, sama seinä kun jatkui meidän ongelmalliselle vintille ja tällekin päätyseinälle oli vettä tullut. Sen sijaan laudoissa oli vieraillut jotain elukoita, jotka olivat nakertaneet lautoja ontoksi. Todennäköisesti laudat ovat olleet syötyjä jo seinään laitettaessa, mutta varalta pitänee vähän kurkkia. Elukathan tästä nyt vielä puuttuisi.
Rappukäytävän lastulevyseinät oli hauskasti maalattu valkoisella ja siihen oli lisätty puolipaneelimaisesti sinistä maalia vapaalla kädellä. Mitä tähän nyt sitten sanoisi. Enpäs tiiä.

3 kommenttia:

 1. Tuo eka kuva olisi voinut olla meidän entisestä talosta, siellä oli aivan samanlaiset rappuset alakertaan! Talo oli rakennettu vuonna -61, samanlaista paneelia oli paljon muuallakin, mut valkoiseksi maalattuna. Komeeta se on kyllä, vaatii vaan raikkaampaa seinää seurakseen mun mielestä, ettei me värit ihan tukkoon.

  VastaaPoista
 2. Mulla onkin ostettuna Pihlgren & Ritolan hyasinttia punavihreenä, se on aika raikas. Mutta en nyt enää tiedä sen ajallisesta sopivuudesta, vaikka ihan kuin meidän olohuoneenkaan tapetti nyt sopisi ajallisesti :D Pitää katsoa. On pari muutakin vaihtoehtoa, valkoisia pohjaltaan. Jotain punaista haluaisin seinälle.

  Meillä on yläkerran käytävässä lakattu laakaovi, mikä on tosi vaalea sävyltään, oikein sellainen hunajanvaalea. Katto tulisi olemaan tummempi, jos se nyt lakataan. En tiedä miten pahasti ne riitelee keskenään. Kävin hakee pari pussia vesipetsiä, niin testataan kahta eri sävyä. Jos ei meinaa löytyä sopivaa, niin sitten menee kyllä maalaamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo... monet eri puunsävyt alkaa kyllä ahdistamaan! Tsemppiä kokeiluihin :)

   Poista