tiistai 4. joulukuuta 2012

Risuroikottimet

Meilläkin on nyt joulu. Se tuli lumen mukana.

Ja välissä on meinattu polttaa saunakin, kun kuiva puu on uusi ja ihmeellinen asia. Yläkerrasta tulee jatkuvasti laudanpätkää polttopuuksi, kun "kuivatetut" polttopuut tuolla autotallissa kasvaa sientä. Heitäpä siis kiukaaseen puuta märän mitalla ja kun sattuukin olemaan kuivaa koivulautaa, niin seuraavaksi saat heittää vettä perään. Mitään ihmeellistä ei sinällään sattunut, mutta olisi voinut, kun liekit viisti piipussa asti.

 Tänään minulla oli huutava tarve joulupuulle ja pengoin takapihan risukasasta veikeän pätkän syreeniä keittiöön.


Saa nähdä milloin talon kissaväestö päättää risukimpun olevan Yhteiskunnan Vihollinen nro. 1..


Ja eksyin vahingossa kirppikselle, jossa oli kaikki puoleen hintaan ja traagisesti törmäsin siellä näihin jokamummon ruusuverhoihin. Pakkohan ne oli kahdella eurolla mukaan ottaa. Samoin neljä metriä räsymattoa. Ja sohvatyyny.

Yläkerrassakin on tapahtunut. Kaikki seinät on levytetty huokoleijonallla ja laipiosta puuttuu enää pari levyä. Perjantaina mennään hakemaan lattialautaa, joka tulee olemaan sitä nykyistä höttöä mäntylautaa. Yläkerrassa menee pehmeämpikin, kun Taika ei pääse sinne kurvailemaan. Paksua koivulautaakin meillä on miehen vanhempien työmaalta ylijääneenä, mutta se sahattiin sopivaksi verannalle ja sisäeteiseen, jossa lattia tulee olemaan kovimman kulutuksen kohteena. Lopuista pätkistä tulee kellariin uudet rappuset, entiset ovat kirjaimellisesti entiset.


Sisälämpötila on heitellyt 16 ja 20 asteen välillä, riippuen ihan siitä, jaksaako lämmittää pannua. Meillä ei ole minkäänlaista varaajaa, joten lämpöä ja lämmintä vettä tulee tasan niin kauan, kun pannussa palaa. Meillä on siis öljy ja puu samassa, mutta öljyä hölähti viime talvena yhden kuukauden aikana 700 eurolla, joten tänä syksynä päätettiin, että öljyä ei käytetä tippaakaan. Lämmitys hoituu priketeillä, joita on nyt mennyt kaksi pakettia päivässä ja olohuoneen takka tuo lisälämpöä. En tiedä onko yläkerran eristäminen auttanut näin paljon vai onko itse tottunut viileämpään, kun viime talvena tähän mennessä oltiin poltettu jo kaksi lavallista prikettejä ja nyt on vieläkin menossa ensimmäinen. Tulevaisuudessa lämmitysasioita pitää pohtia vähän tarkemmin, mutta toistaiseksi pärjätään tällä systeemillä.

Kellariin ostettiin öljytäytteinen lisälämmitin, takkahuone on eristetty, mutta siellä ei ole lämmitystä. Kodinhoitokoppi on samassa tilassa ja pyykkien kuivattaminen  13 asteessa on vähän vaivalloista. Takkahuoneen takkaakin toki lämmitetään, mutta koska se ei ole varaava, hyöty on aika lyhytaikainen.

Antaa talven tulla vaan, kyllä me pärjätään. Ikkunat ovat kyllä edelleen teippaamatta, huomenna yritän tosissani.

9 kommenttia:

 1. Näyttääpä tosi kivalta! Keittiö on ihanan värinen. Minäkin haaveilen joulupuusta, mutta koska tuolla on hyytävä pakkanen, kaikenlaiset risut saavat vähän aikaa odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olisi minunkin pitänyt jättää virittelemättä, kissaneiti Nemi kun tänä aamuna kalasti risun purkkeineen ja palloineen lattiaan. Ei siinä kauan mennyt :D

   Poista
 2. Minäkään en ole saanut vieläkään teippejä ikkunoihin. Miten se voi olla joka kerta yhtä vaikeaa? Sitten, kun on 30 pakkasta, niin on lopulta pakko vaan toimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä osaa sanoa. Viime talvena me laitettiin Tammikuussa :D

   Poista
 3. Hih, mullakin tarkoitus teipata huomenna :) Täällä on ulkona -20 ja eteisessä +13, muualla sisällä onneks vähän lämpimämpää... Mut sitähän se on vanhassa talossa. Keittiön värit varmasti lämmittävät mieltä teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmittävät ja piristävät, koko keittiö on raikastunut. Aikaisemmin kaikki näytti tosi keltaiselta, nyt mun punaiset teepannutkin hohtaa punaisena turkoosin kanssa.

   Mulla taitaa teippailut jäädä taas tekemättä tänään, ehkä sit huomenna..

   Poista
 4. Mistä olet tuollaisia tärkättyjä palloja hommannut? Munkin pitäisi pikkukuusi hommata joulua toivottamaan.
  Viileenpään kyllä tottuu, ainakain niin on meille käynyt. Tällä hetkellä lämpötila 19 astetta, eilen lämmitetty sekä pönttöä, että kaminaa. Ikkunoiden teippaus auttoi, normaalisti olisi 17 asteessa.

  VastaaPoista
 5. Ostin Kärkkäiseltä viime jouluna, en tiedä saako niitä tänä vuonna. Mut oli noita viime vuonna useammassakin paikassa, löytynee varmaan jostain.

  VastaaPoista
 6. Voi teidän ihanaa koiraa <3 ! Tykästyin blogiisi, meillä on itsellämme kaksi siperianhuskua ;) Saisiko sinuun yhteyttä sähköpostilla? Voit kirjoittaa ensin minulle: blackblingwhite@gmail.com

  VastaaPoista