keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Kysymyksiä

Yläkertaan pitäisi rakentaa kaide ja nyt ollaan siinä vaiheessa, että mitään muuta ei tapahdu, ennen kuin kaiteelle on runko.

Nyt kysynkin mielipidettä asiasta tolppa (pylväs kuulostaa aivan liian mahtipontiselta, tolppa siis.). Olin alkujaan sitä mieltä, että tolppa tulee, mutta nyt olen vähän kahden vaiheilla.

Tässä kaunis ja havainnollistava photoshoppaus:
 Kaiteeseen ja mahdolliseen tolppaan tulee panelointi. Alkujaan tuossa oli vinttiä ja puolen metrin pätkä siksak metallikaidetta, joka oli kiinni lattiassa kahdella ruuvilla ja liimalla, ja se oli hakattu vänkyräksi. Periaatteessa olisi ollut hauska laittaa sellaista koko matkalle, mutta olisi pitänyt teettää ja nyt tuohon kaiteeseen saa pistorasian nurkkaan. 

Tämä oli fiksuin vaihtoehto, mitä keksittiin. Saisihan niitä kaikenlaisia valmiita sorvattuja kaiteita, mutta ei ne oikein tunnu meidän taloon sopivilta. Liian hienoja. Ne on just niitä sellaisia, joista sanotaan että niissä on pylväitä. Ja tässä on sitä itse tekemisen meininkiä, mitä tämän ikäisissä taloissa kuuluukin olla.

Ja nyt tuohon saa vaikka jonkun lipaston. Tai todennäköisimmin siihen tulee arkku, johon tulee kissojen hiekkalaatikko sisälle, koska sille ei ole mitään muutakaan paikkaa missään. Vessaan ei mahdu, verannalla ei voi talvella pitää ja kaikkiin muihin paikkoihin pääsee koira. Kissat eivät jostain syystä arvosta vessatoimitusta kyyläävää päätä. Enkä minä sitä kissankakan napostelemista.. 

Millaisia vessaviritelmiä teillä muilla koirallisilla /  koirattomilla kissatalouksilla on? Ärsyttää kyllä, kun sitä hiekkaa kulkeutuu sitten makkariinkin ja uskoin päässeeni siitä eroon tässä kodissa, mutta turha luulo. Pellettien sahanpuru ei kulkeudu, mutta meidän herkkä herra Loki ottaa siitä jostain syystä hirveän stressin ja alkaa mielenosoituksellisesti tekemään kaiken jonnekin muualle jonkun ajan päästä.

Entä millaisia kaiteita teillä on vastaavissa paikoissa? Haen erityisesti rintamamiestalojen kaideratkaisuja, mutta muutkin kelpaa.

13 kommenttia:

 1. Kaidevinkkejä ei ole valitettavasti antaa, koska meilläkin vastaavan paikan kaide odottaa vielä toteutusta. Mielenkiinnolla jään siis odottamaan, minkälaiseen ratkaisuun päädytte. Itse jättäisin ehkä tuon tolpan pois. Meillä käytetään silikaattihiekkaa ja se kulkeutuu kanssa kissantassujen mukana joka paikkaan. Edusmattoakin kokeilin, mutta ei auttanut. Kissanvessa on nyt meidän vessassa, kun siellä on sille juuri ja juuri tilaa. Käytössä on sellainen luukullinen malli. Yksi tuttu suositteli Modkatia, mutta hinnan vuoksi sitä en ole raskinut ostaa. Se kuulemma pitää hiekat sisällään. Ehkä jonkun vastaavan ratkaisun voisi askarrella itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kannellinen vessa myös, luukku on otettu tosin pois, kun toinen kissa ahdistuu siitä heiluvasta läpästä. Jokus kokeilin silikaattihiekkaa, mitkä oli niitä pyöreitä palleroita ja hermo meni lopulta, kun ne pallerot päätyivät leluiksi. Niiden kanssa juostiin sängyllä, niitä oli työpöydällä, keittiön tasolla.. jne.

   Pitää tutustua tuohon Modkatiin.

   Poista
 2. Äänestän myös tolpatonta vaihtoehtoa!

  Meillä on kissanvessat omassa tilassa, eli yksi vessa, jossa on toimimaton pönttö on annettu heille. Erityisen kätevää siinä on se, että ovessa on säpin avulla lukittu väli, josta kissa mahtuu mutta koira ei. Muuten meilläkin syötäis kakkaa. Paras kissan hiekka on Mustissa ja Mirrissä myytävä Everclean ja kissanvessan eteen joku pitkänukkainen matto, joka kerää hiekan. Teipattuna kiinni lattiaan, ettei kisu kaavi sitä myttyrälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä saattaa olla samaa hiekkaa. Jossain vaiheessa meillä oli pelletit käytössä ja olihan ne nyt kätevät. Tuli paljon halvemmaksi (rautakaupasta viisi euroa 20 kilon säkki) ja senkun kävi heittämässä sahanpurut metsään siivoamisen jälkeen. Sitten Loki stressaantui ilmeisesti vessan paikan vaihtumisesta remontin takia (oli jossain vaiheessa keittiönpöydän allakin..) ja ei enää hyväksynyt pellettejä, kakkasi suoraan vessan eteen. Pissasi kyllä vessaan. Käytös loppui, kun vaihdettiin hiekkaan. Ja meni jonkun vuoden pelleteillä ihan sujuvasti. Sahajauho ei kulkeutunut tassuissa ja oli tosi helppo pitää puhtaanakin.

   Meinasin askarrella jonkun kannellisen arkun paneelista, johon tulee päätyyn kulkuaukko. Vessa olisi siellä piilossa ja ehkä sitä hiekkaakin kulkeutuisi vähän vähemmän.

   Poista
 3. Tolpaton vaihtoehto on avarampi, mutta näin lapsellisena ihmisenä tuli heti mieleen, miten lapset arvostais tolppaa ja roikkuis siinä niin että vanhempien henki salpautuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kissat harrastaa sitä samaa, oli siinä tolppaa tahi ei :D

   Poista
 4. Minulla on vastaava kohta vielä kesken, ja olen jotenkin koko ajan nähnyt mielessäni siinä tolpan. Nyt vasta tuli mieleen, että voisihan se ilmankin olla. Mutta jotenkin se tolppa kuuluu siihen.

  Kissojen hiekkalaatikko on ollut vessassa, silloin kun kissoja oli. Tuleehan sieltä vähän hiekkaa yli, vaikka on reunallinenkin laatikko, mutta mulla oli luuta ja rikkalapio vieressä. Ei koiria, ei kakansyöntiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se toisaalta tukevampikin, jos siihen tulee tolppa, kun sen saa ankkuroitua siihen.

   Meillä se hiekan kulkeutuminen on jotain ihan järkkyä. Vessa on nyt työhuoneessa ja sieltä kulkee sellainen sorapolku suoraan makkariin :D

   Poista
 5. Ehkäpä minäkin olen tolpattoman kannalla. Meillä nyt tässä "uudessa" kodissa, eli rintamamiestalossa on kaiteena pyöreistä rimoista tehty ihan peruskaide.. en nyt tiedä sen kauneudesta mutta minulle kelpaa hyvin sen koruttumuutensa takia juurikin. Myöskin tolpattomana.

  Kissanvessoina kaksi kappaletta pahvilaatikoita, ja hiekkana kristallirae. Hieman tyyriimpää mutta huippuhyvää. Kulkeutuuhan se pitkin kodinhoitohuonetta,eli eikun panostamaan hyvään harjaan ja kihveliin. Mietin tuota Supersannan ehdotusta, josko laatikko olisi osittain tuon pitkanukkaisen maton päällä, pysyisikö siten paikoillaan... Hmm. T. entinen Villapullan Hanna, nykyinen paivolanpaiste.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli kristallihiekan kanssa ongelmana se, että niillä palleroilla leikittiin. Joskus muinoin sitä ei saanut kuin sellaisena helmenä. Niiden kanssa sitten juostiin kaikkialla.

   Hiekka on kyllä hyvää, mitä käytetään, mutta jotenkin nämä vaan onnistuvat levittämään sitä hiekkaa ihan tajuttomasti. Loki ei osaa edes peittää jätöksiään hiekalla, mutta Nemi on sellainen kaivinkone, että kyllä muuten hiekka lentää.

   Eikö pahvilaatikko vuoda?

   Poista
 6. Kaide on kaunis ja sopii tuohon just hyvin, mutta tolppaa mie en laittais. En jotenkin näe sitä tyyliin sopivaksi, ja tolpaton versio on avarampi :)

  VastaaPoista
 7. Minä oon varmaan ainoa sitten joka on tolpan kannalla :). Mutta tykkään tolpista :D.
  Mulla on umpinaiset kissanvessat yläkerran portaikon "aulassa" pöydän alla ja pöydän päällä on ruokakupit (ettei koira pääse, se syö kakat ja ruuat...) ja suunnitteluasteella on myös sellainen siisti kaappi, johon nuo vessat voi piilottaa... pitäisi ensin vaan löytää sopivan kokoinen kaappi jonhon raskii sahata oviaukot kahdelle vessalle. Meillä kissat hyväksyy pelletin ja se ei onneksi kulkeudu mihinkään ja on muutenkin hajuton.

  VastaaPoista
 8. Mäkin tulin kommentoimaan ihan vaan tolppaa vastustaakseni! Tolpallinen versio on jotenkin vanhahtavan näköinen, mutta ei sellaisella nostalgisella, vaan enemmän pimeällä ja ahtaalla tavalla. Meillä on kanssa vähän vastaava seinäkaide ylimmässä kerroksessa, eli meidän makuuhuoneessa. Se on tosin korkea, ehkä jotain 160cm, ja vaikka se ensimmäisessä asuntonäytössä näytti tottumattomaan silmään vähän hassulta, se tekee näin jälkeenpäin ajatellen huoneesta viimeistellymmän oloisen. Kaidemaisuus kun ei ole kovin kodikasta. Siis mummiälest ainakaan!

  VastaaPoista