tiistai 5. kesäkuuta 2012

Vaaleanharmaa, harmaa, tummanharmaa, vai?

Ei se katon värin valitseminen ollutkaan niin yksinkertaista.

Tummanharmaa on melkein musta, synkkää. Vaaleanharmaa ei nyt sitten näyttänytkään sellaiselta käsittelemättömältä pelliltä, mitä hain ja harmaa nyt on liian sopiva kompromissi siinä välissä. Ja kaikilla on harmaat katot. Mut miten olisi punainen? Se kävisi vihreän ja valkoisenkin kanssa. Törmäsin tuohon seuraavaan kuvaan netissä ja siitä se into lähti. Meidän talo nyt ei ole noin hieno, mutta miksei se kävisi rintamamiestaloonkin. Tässä on alkujaankin ollut epärintsikkamaiset värit, valkoinen joo, mutta sähkönsiniset räystäslaudat ja muut ei :D

pisasaneeraus.fi
Mua vähän ärsyttää, etten tajunnut silloin ulko-ovia hankkiessa, että oltaisiin voitu teettää ihan oikeat rintamamiestalon ovet. Tiedättehän, sormipaneelia jne. Voin jonain päivänä käydä autotallissa kuvaamassa meidän vanhan ulko-oven. Sitten tiedätte miksi meillä oli niin kiire saada uusi.

Koko katto on yksi ärsytyksen aihe. Haettiin pinnoittamatonta saumapeltiä, joka olisi pontattua. Mutta sitä ei saa mistään ja peltiseppään meillä ei ole varaa. Etenkään, kun katon on pakko valmistua tänä kesänä. Se ei kestä enää toista talvea. Vähän arvailen, että löytyneet lahovauriot oli silti vaan alkua, vaikka sisemmissä pahveissa ei näy mitään.

Vaikeaa. Mutta ooh, vihreää ja punaista.

4 kommenttia:

 1. Mun mielestä se punainen olis ihan varma nakki, just eilen mietin teidän taloa kun kävelin vaaleanvihreän rintamamies talon ohi, jossa oli punainen katto :) Itse tykkään enemmän tummanpunaisesta kuin oranssinpunaisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tiiraillut nyt noita Ruukin peltien värejä. Heillä on tiilenpunainen ja punainen vaihtoehtoina, se tiilenpunainen saattaa olla liiankin oranssi. Punainen näytti kyllä tosi viininpunaiseen vivahtavalta, mutta eihän tuostakaan kuvasta tiedä, minkä värinen tuo oikeasti on, kun aurinko lämmittää tuota väriä oranssimmaksi. Mutta varmaan sieltä tulee se tummempi, pitäisi vaan tilata.

   Nyt vaan käydään keskustelua aluskatteesta, kun alunperin näissä vanhuksissa ei sellaisia ole ollut. Paitsi tiilikatoissa on käytetty huopaa alla. Kun sehän nyt on muovia ja vaikka nyt on tullut hengittäviäkin aluskatteita (silti muovia..) ja katon rakenteesta tulisi räystäiden alta tuulettuva, niin mua henk.koht. jurppii koko idea. Kun normaalisti katolla kuuluisi olla purukuja tai muu vastaava, meillä ei ole. Meillä on koko tila tungettu täyteen kivivillaa peltiä myöten, joten se ei hengitä yhtään, eikä sinne juuri saa lisäeristettäkään laitettua. Tällä hetkellä villaa on ilmeisesti vain se 10cm, joten ei ihme, että yläkerrassa oli pahimmilla pakkasilla +6 astetta lämmintä. Ja kun siellä on ensi talvena tarkoitus asuakin, olisi ihan kiva, jos siellä tarkenisi. Katto nousee pakostikin vähän, jos halutaan edes säädyllinen määrä eristettä ja ilmarako. Ilmeisesti ryömintätilassakaan ei ole kuin se 10 cm villaa ja jotenkin on syytä olettaa, että se voi olla vielä märkääkin, joten eihän se pidä lämpöä.

   Poista
  2. Niin laitatte siis uudet villat kokonaan sinne ylös? Käsittääkseni Ekovillan puhalluskama on parasta, meille tulee sitä vintille.

   Onko mahdollista eristää sisäpuolelta? Nuo meidän käyttämät huokoleijonalevyt käy myös kattoon, päälle voi laittaa paneelit, pinkopahvin tai halteksit. Paksuus on vain 2,5cm, mutta eristysteho hyvä.

   Poista
  3. Meillä on tulossa kattoon sisäpuolelle huokoleijonat ja katolle Ekovillaa :)Sisäpuolelle ei hirveästi enempää voi laittaa, kun huonekorkeus on niin matala.

   Vanhat villat on pakko vaihtaa kokonaan uusiin, katolta on tullut sen verran vettä, että vinoilla osuuksilla olevat on melko varmasti paikoin kosteita ja vielä varmaan homeessakin + tietysti se olematon tuuletus. Voi olla, että puutavaraakin joutuu vaihtamaan, jos on tullut lahoa. Kun katto on siis rakennettu alunperin väärin. Pellit on jotain jämäpeltejä, eikä niitä ole ollut tarpeeksi, joten ne ei mene tarpeeksi limittäin ja puskee vettä useista saumoista sisään. Eikä väliin ole jätetty ilmarakoa, vaan sinne on tungettu mineraalivillaa levyinä ihan miten sattuu. Ryömintätilan eristeistä ei ole mitään hajua, tehtiin syksyllä päätyihin tuuletukset (niitä ei ollut ennestään) ja siellä näkyi hirveästi paperisäkkejä ja muuta. Me toivotaan, että siellä on nyt ylipäätään jotain muutakin kuin ne säkit :D Purua tai villaa, mut mineraalivillaa täältä on alkanut nyt tupsahtelemaan vähän kaikkialta, niin aika varmasti siellä on samaa tavaraa.

   Poista