maanantai 18. kesäkuuta 2012

Katastrofi puutarhassa

Muovitin tänään mansikkamaan ja kävin tirkistelee omenien alkuja. Osa erään omenapuun lehdistä näyttää tältä:


Mikä sitä vaivaa? Teistä lukijoista varmasti löytyy parempia asiantuntijoita. Mitään öttiäisiä en sen kummemmin havainnut. Jostain harmaita tyyppejä oli pari jossain lehdessä, mutta toisessa lehdessä käpristyneen reunan sisällä hengaili koppakuoriainen, joten en tiedä. Harmittaa todella, jos siihen on nyt iskenyt jokin kasvitauti. Rakastan vanhoja, käppyräisiä omenapuita ja tuo on meidän ainut sellainen.


Innostuin laajentamaan mansikkamaata vielä yhden rivin verran ja laitoin melkein kaikki taimet uusiksi. Ekalla kerralla laitoin liian tiheään, sitten koira vieraili tassuineen mansikkamaalla ja ne piti hätiköiden laittaa uusiksi ja nyt oli vihdoin aikaa perehtyä ja laittaa taimet väljempään ja jopa suoriin riveihin. Kantapään kautta. Yksi kasvatuslaatikko on raahattu paikalleen ja piilottelin multaan herneitä (ja unohdin liottaa ne), pensaspapua (unohdin liottaa nekin..), salaattia, persiljaa ja avomaankurkkua. Siitäkin tuli varmaan liian tiheä, mutta koska en malttanut ja tämä puutarhanhoito on muutenkin ollut kokeilemista ja sähläämistä sekaisin, niin ehkä se ei haittaa. Kotikotona olen kyllä kitkenyt rikkaruohoja isolla kasvimaalla, poiminut mansikoita ja kylvänyt siemeniä, mutta aina on ollut joku viisaampi sanomassa, mitä pitää tehdä. Joten äiti saa monta kertaa päivässä puhelun ja liudan kysymyksiä. Onneksi on äiti. Ja ensi keväänä olen jo vähän viisaampi.


Olen viime syksystä himoillut pihalle pionipuskaa ja olin vähän hölmistynyt, kun grillaamaan saapunut ystäväni totesi, että sullahan on täällä pioni. Eikä yhtä, vaan kaksi puskaa! Viime syksynä laitoin molemmat puskat matalaksi, kun en tiennyt mitä ne ovat ja suunnittelin niiden ylöskaivamista, mutta onneksi en ehtinyt. Toinen kasvaa todella hölmösti juhannusruusun alla ja se on pakko siirtää pois sieltä. Olen vaan kuullut, että pioni ei kestä siirtämistä.  Kyseinen puska ei ole tekemässä kuin pari kukkaa, mutta toinen on täynnä nuppuja. Ilmeisesti ei saa tarpeeksi valoa ja ravinteita.


 Olen vähän pähkäilly tätä kirjoittamistakin. En tiedä jaksaako kukaan lukea näitä maratonisepustuksia. Kirjoitan harvoin, kun ei ole aikaa ja kun kirjoitan, kirjoitan romaanin, koska on niin paljon asiaa. Nytkin haluaisin kirjoittaa kattoremontista, koiran kyytiin kiipeilevistä punkeista (niitä on ihan hirveesti!), yläkerrasta, tapeteista, eristämisestä, puutarhasta ja ihan kaikesta, mutta riittääkö kenenkään mielenkiinto lukea kerralla niin paljon tekstiä? Ehkä vähemmän on enemmän tässäkin asiassa.

Mutta sen paljastan, että kattopellit on tilattu. Punaiset tulee.

1 kommentti:

  1. Yyy minkä värisiä ompun lehtiä, en ihan kuvitellut niitä noin pinkeiksi :D mä laitoin kasvimaalle liotettua papua ja liottamatonta hernettä ja hyvin on nekin kasvuun lähteneet :) kirjotat vaan sen mitä itsestäsi parhaalta tuntuu ja lukijat voivat sitten itse suodattaa mitä haluavat/ jaksavat lukea ;)

    VastaaPoista