keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Romuläjästä

Tänään koottiin viimeisiä purkujätteitä peräkärryyn ja seassa oli muutama ikuistamisen arvoinen asia.


Vanhassa kuivulevyssä oli kiinni yläkerran vanhoja tapetteja. Nämä olisi kiva ollut säästää ajallisena kerrostumana rakenteissa, mutta laudat ja eristeet niiden takana oli sen verran imelässä kunnossa, että ei oikein tuntunut järkevältä. 


Harmaa on alkuperäinen, ruskeaa oli toisaalla harmaan päällä ja yhdellä seinällä niitä oli ollut molempia samaan aikaan. Vihreä koukerotapetti on ihan muovia, lienee aika uutta.


Siniset laudat ovat vanhoja räystäslautoja. Alunperin talo on ollut valkoinen sinisillä tehosteilla ja sininen on ollut tosiaankin sininen. 80-luvulla talo on maalattu falunpunaisella punamullalla ja räystäätkin on maalattu valkoiseksi. Valkoinen maali toisella puolella on kauttaaltaan homepilkkujen peitossa, mikä vahvistaa mielipidettäni siitä, että talosta tuskin tulee enää valkoista. Se on ihan liian herkkä keräämään hometta. 

Tulevaisuudessa talosta tulee luultavasti vaaleanvihreä tummanvihreillä tehosteilla. Ensin pitää kuitenkin korjailla ulkovuorausta ja kikkailla räystäslaudat uudelleen. Kattoremontin yhteydessä kattoa korotettiin ja vanhat räystäsvasat katkaistiin seinää myöten. Näin vältettiin räystäiden liiallinen lihominen, mikä olisi näyttänyt todella typerältä. Paksut ne on nytkin entiseen verrattuna, mutta ei ihan niin pahat kuin monessa muussa talossa. Pitäisi etsiä samanlaista (mielellään vanhaa) paneelia ja korjata reikäkohdat.

Piti tehdä tänään muitakin pihahommia, mutta en oikein tiedä mistä aloittaisin. Päätin jättää lehdet maatumaan, haravointi ei kiinnostanut syksyllä ja nyt ajattelin ruokkia köyhää maaperää laiskasti. Saavat olla siinä mihin ovat pudonneetkin. 

Kompostikasoista kävimme sentään penkomassa multaa pensaiden juurille, huraa.

2 kommenttia:

  1. Harmaa ja ruskea tapetti ovat hyvinkin samanlaisia, mitä meiltä löytyi makuuhuoneesta remppaa tehdessä. Niiden päällä tosin oli kolmesta neljään kerrosta muitakin tapetteja. Voi sitä repimisen riemua! :)

    VastaaPoista
  2. Meilläkin on n. 50-luvun tapettikerroksissa hyvin saman tyylisiä tapetteja kuin nuo. Yhdessä on harmaalla pohjalla valkoisia höyheniä, mutta monissa ei ole mitään esittävää kuviota, vaan ne ovat juuri tuollaisia ruskeapohjaisia ja kirjavia. Useimmista tapeteista on löytynyt vain haperoituneita pieniä riekaleita, ja olenkin vähän kateellisena lukenut miten monista vanhoista taloissa uusien tapettikerrosten alta on paljastunut melkein kuin uusi tapettipinta, jonka voisis vaikka jättää esiin. Olemme yrittäneet parhaamme mukaan jättää riekaleet säilöön seinän uumeniin ja lisäksi ottaneet niistä pieniä näytepaloja arkistoa varten.

    VastaaPoista