maanantai 11. maaliskuuta 2013

Kiirettä pittää

Vadelmatalossa on tapahtunut vaikka mitä. On pitänyt blogata miljoonasta asiasta, mutta kevät vaan huristaa eteenpäin, kun minä olen kyynärpäitäni myöten maalissa. Saatte nyt massiivisen sekalaisen remonttipostauksen, kun en malta jakaa useampaan.

Päästiin laittamaan makuuhuoneeseen kattopaneeleita. Paneelit tulevat nyt pitkittäin, ei poikittain, kuten yleensä on tapana laittaa. Saatiin näin nipistettyä huonekorkeutta vähän korkeammaksi, kun vinolle osalle ei tarvinnut laittaa koolauksia. Maali on puolikiiltävää Intoa perusvalkoisena. Löysimme alennuksesta muutaman sangollisen tätä poistuvaa maalia, joten hamstrasimme sen verran, että saamme varmasti maalattua kattopaneelit sillä. Ostimme pellavaöljymaaliakin, mutta yllätyin (senkin) kehnosta peittävyydestä. Laskeskelin, että olisi vaatinut ainakin neljä kerrosta ja siihen vielä useiden päivien kuivattelut päälle. Muuten varmaan oiva maali, kelpaa ensi kesänä aidan maalaamiseen, siinä hommassa kun ei tartte pitää kiirettä.


Valkoisesta laipiosta tulee vinon osuuden takia aika hallitseva ja se vähän hirvittää. Onneksi kellarissa on kuusi rullaa kirjavaa tapettia joka tasoittaa tilannetta, mutta lattiaan täytyy saada jotain väriä. Jos lattiasta tulee harmaa, huoneesta tulee ehkä liian vaalea. Olen pohtinut tilannetta, enkä osaa päättää lattian väriä. Muualle yläkertaan tulee punainen lattia, ehkä se toimisi makuuhuoneessakin. 

Ja sitten asiaan kuuluva saarna. Normaalisti rintamamiestaloissa vinot lappeet eivät ole olleet osa huonetilaa, vaan tälläkin puolella kuuluisi olla sivuvintti. Meidänpä talossa sitä ei ollut. Ja sen takia katon vuotaminen oli saanut niin pahaa jälkeä aikaan toisella sivulla, kun se ei ollut päässyt kuivamaan sivuvintille. 
Toisaalta taas olisi voinut käydä samalla tavalla kuin toisella sivulla, että vedet olisivat valuneet vintin seinää alas ja siitä suoraan välipohjaan, kerta vuotokohdat olivat olleet todella pahoja. Katon tuuletus toteutettiin nyt toisella tavalla ja osa toisesta sivusta otettiin käyttöön. Suorastaan pyhäinhäväistys, mutta päätettiin tehdä sellainen muutos, kun vinttiä ei enää tarvinnut katon kuivatustilaksi. Puolet vintistä on nyt eristettyä varastotilaa, jossa ei ole erikseen lämmitystä. Mutta muistutan kaikkia nyt siitä, että oikeasti sivuvinteillä on muukin tarkoitus kuin hukata tilaa. Jollei katon tuuletusta hoideta muuten, niillä on tärkeä rakenteellinen merkitys ja niiden käyttöön ottaminen saattaa aiheuttaa ongelmia siinä tilanteessa, että katto oikeasti tippaa jostain. Ugh.

Kuvassa näkyvä koppero on vaatehuone. Aikaisemmin vaatehuone oli tuon "alkovin" paikalla vinolla katolla ja se ei toiminut yhtään. Vaatehuoneen paikalla oli taas aukko toiseen huoneeseen. Vaatehuone varmaan jätetään raakalaudalle ja maalataan. Menee silloin pienimmän riesan periaatteella. Jos joskus alkaa ärsyttää, vedetään pinkopahvit päälle.


 Vaatehuoneessa on ovien kokoontumisajot. Peiliovi löytyi entisen vaatehuoneen oven sisältä. Koko täällä asumisen ajan koputtelin kovalevyllä levytettyä ovea ja tiirailin rungon upotuksia sillä silmällä, että siellä on taatusti nätimpi aarre sisällä. Ja olihan siellä. 50-luvulla on ollut yleistä, että vanhoja peiliovia on levytetty piiloon, kun ovat olleet niin rienaavan koristeellisia, eivätkä ole sopineet pula-ajan maailmankuvaan ja muotiin. Ovella on myös vaaleanpunainen sisarus, joka on kellarissa juureskellarin ovena. Olen rapsuttanut vanhaa maalia useamman päivän jo pois, eikä loppua näy. Joudun myös paikkailemaan vanhoja naulanreikiä, mutta eiköhän tästä vielä ovi saada. Ovesta puuttui myös karmit, mies näppäränä teki uudet. Olisi kiva tietää, mistä ovet ovat peräisin, kun ovat varmasti paljon vanhemmat kuin itse talo. Ehkä siitä samasta talosta, jonka vanhoja lahoja pärekattolautoja oli käytetty katon ruodelaudoitukseen.

Vanerinen laakaovi on makuuhuoneen ovi ja se jää lakatuksi, kerta on näin monta vuotta säästynyt maalilta. Se on minusta kaunis. Ja onneksi hyvässä kunnossa, sille ei tarvitse tehdä mitään.


Parin viikon takaiset plussakelit aiheutti tässä torpassa harmaita hiuksia. Meidän kellarin takaovi on betonisessa poterossa ja poteroon laskeutuu portaat. Ikävä kyllä sulien aikaan poteroon laskeutuu myös koko lähitienoon vedet. Rännin yli lötsähtelevät loskat tulee suoraan takaoven edustalle ja sulavat järveksi. Siellä on kyllä viemäri, mutta se onneton raukka jäätyy aina umpeen ja katastrofi on valmis. 

Muutama vuosi sitten kaatosateella oli tullut niin paljon vettä, että putki ei ollut ehtinyt vetämään kaikkea ja vedet olivat tulleet kynnyksen yli ja vallanneet koko kellarin. Fiksusti oven edustalle ei oltu tehty mitään, mutta pahiten kärsinyt takkahuone kyllä oli remontoitu muovilla, kipsilevyllä ja lasikuituvillalla paremmaksi.

Joku kaunis kesäpäivä meidän pitää aloittaa tämänkin asian korjaaminen piikkaamalla betonit pois ja kaivautumalla syvemmälle. Viemäriputki saa vaihtua isompaan ja takaovi saa lippakatoksen päällensä. Tehdään samaan tyyliin kuin verannan katto, jotta ei sodi tyylillisesti.

Siihen asti pidetään vesipannu kuumana ja sulatellaan viemäriä auki.


Lauantaina oli kirppispäivä. Löysin vaatehuoneeseen viisi koivuista henkaria 2,50 eurolla. Olen sen sorttinen, että haluan eroon kaikesta muovisesta, tähän lukeutuu vähän hassusti myös henkarit. Meillä ei ole muovisia paistolastoja, kulhoja tai mitään muitakaan. Minulla on menossa suorastaan yhden naisen sota muovisia käyttötavaroita vastaan.

Löysin myös Riihimäen Lasin tuoppeja 50 sentillä kappale. Olen metsästänyt näitä jo pitemmän aikaa ja meinasin kiljua riemusta, kun näin hintalaput. En harrasta oluita, mutta isot tuopit pakottavat minut juomaan tarpeeksi vettä päivän aikana.

Mukaan tarttui myös kaksi puista kynttilänpidikettä, jotka tulevaisuudessa pääsevät koristamaan takkahuonetta ja ruudullisen hameen suoraan 50-luvulta. Arvostan vanhoja suomalaisia vaatteita, niissä on parhaat materiaalit ja saumat eivät purkaudu käsiin. Samaa ei voi sanoa nykyisestä massatuotannosta. 
Nämä vanhat vaatteet myös tuntuvat istuvan minulle paljon paremmin. Kokeilin myös kahta mekkoa, jotka istuivat täydellisesti, mutta arastelin kuoseja ja värejä sen verran, että jätin ne sinne. Vaatekaupoissa alkaa vain keittämään. Jos mekko on ylhäältä sopiva, alhaalta kiristää, jos selkäkappale on istuva, kolttu ei mene kiinni.


Ehdin myös lukemaan kirjastosta raahaamaani kirjapinoa pienemmäksi. Näin salaperäisesti totean, että suosittelen kaikille.

11 kommenttia:

 1. Meidän talossa on ainakin käytetty kaikissa vähäpätöisissä paikoissa peiliovia, ja perimätiedon mukaan ne ovat ihan varta vasten tehty tähän taloon. Kellarissa on kaikissa väliovissa peiliovet, paitsi niissä joissa piti silloisten määräysten mukaan olla palo-ovet. Tuollainen kapea pieni peiliovi on myös yläkerran isossa huoneessa olevan vintin oven tuplaovena - huoneen puolella on lakattu laakaovi mutta sen takana on tuplana peiliovi. Jännä kyllä miten nuo oviarvostuksetkin muuttuvat vuosien ja vuosikymmenien myötä :)

  Pellavaöljymaalia pitää tosiaan maalata niin sikaohuina kerroksina että neljä kerrosta ainakin minun maalauskäsialallani on hyvä. Jälki on kamalaa jos sitä vetää paksun kerroksen ja yrittää peittää kerralla - maali vetää kurttuun eikä kuivu ikinä.

  Hyvät kirpislöydöt ja hyvää makkarin edistymistä! Mutta emme paina tykkää-nappulaa kellariongelman suhteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämä Unknown on siis Laurakaisa.

   Poista
  2. Meilläkin on sellainen "raavaan" näköinen kolmipeilinen ovi kellarissa. Ei ole yhtään niin siro kuin vaatehuoneen ja juureskellarin ovi, vaan on sellainen selvästi kellarinoveksi tehty. Samanlaisia on kotikotona. Nämä näyttää siltä, että ovat olleet jossain sievässä hirsitalossa jo 40 vuotta aiemmin.

   Poista
 2. Nuo kellarin oven edustan betonoidut poterot on kyllä painajaismaisia kevättalvella ja loppukesällä. Meillähän ei ole edes viemäriä siellä (enää), minkä takia alas johtava luiska onkin avattu ja laatat laitettu takaisin ilman saumausta ja alla olleita muoveja & styroxeja, eli luotamme maan imukykyisyyteen. Ainakin viime keväänä toimi, toivottavasti jatkossakin... (isäntä toki stressaa asiasta ja auttaa asiaa siirtämällä sulavia lumia pois vaaravyöhykkeeltä pitkin kevättä).

  Eipä ole meilläkään peiliovia missään näkyvällä paikalla, ainoastaan sivuvinttien ovina ja niissäkin toisessa on lakattu laakaovi etummaisena. Vaan toisaalta onhan nuo lakatut laakaovetkin kovin nätit, ja tietyllä tapaa tosiaan enempi tähän rakennuksen suoraviivaisen käytännölliseen tyyliin sopivat, vaikkei talo varsinaisen pula-ajan lapsi ihan ajallisesti olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ehkä uskaltaisi meillä luottaa siihen maan imukykyyn. Meidän tontilla maaperä on hiekkaa ja moreenia. Ja maaperä on todella kuiva, se kyllä imee veden tosi hyvin pidemmässä juoksussa, mutta jos tulee joku vastaava ukkosmyrsky, kuiva maaperä ei ehdi imemään kaikkea, vaan tekee nopeasti lätäkön.

   Poista
  2. Lätäköitä tulee meilläkin nurmikon pintaan, lähinnä syyssateilla, mutta kun pinnasta poistaa savisen mullan tilanne muuttuu toiseksi.
   On meilläkin (onneksi) edelleen luiskan alapäässä kouru ja sen päässä toistakymmentä litraa vetävä kaivo ottamassa ylivuotoa vastaan, mutta eipä niillä paljon tehdä jos tulee totaalinen vedenpaisumus. Vaan kun kadulla ei ole sadevesiviemäriä, ainut paikka vedelle olisi katuoja metrin verran ylempänä eli ilman pumppua vettä ei tuolta saisi yhtään mihinkään, ja sähkölaite on tuomittu olemaan toimimatta aina joskus, eikä siksi tee mieli sellaiseen turvautua tässä asiassa... Tuota kaivoa mielellään kyllä suurentaisin (kuten naapuri kuuluu tehneen), samalla siitä voisi poistaa pohjan jotta sitä ei tarvitsisi tyhjentää ennen talvea jäätymisen estämiseksi ja heti taas keväällä kun se on kuitenkin täynnä jäätynyttä sohjoa.
   Toki meillä myöskään ei ole välittömässä vaaravyöhykkeessä kuin autotalli ja pannuhuone joissa kummassakin on vielä lattiakaivot sekä käsittelemätön rujo betonilattia joka päästää vedet lävitseen, joten mahdollinen vedenpaisumus ei kauheaa tuhoa edes onneksi saisi aikaan.

   Ymmärrän kyllä varovaisuuden vesiasioissa ottaen huomioon teidän kokemukset siitä mitä vesi väärissä paikoissa saa aikaan... :)

   Poista
  3. Joo, näitä vesiasioita on kyllä joutunut pohtimaan hiukan :D Saa tästä eteenpäin luvan pysyä torpan ulkopuolella. Erikoisluvalla saa olla vuokralla vesijohdoissa ja viemärissä.

   Poista
 3. Olipa tässä niin paljon asiaa, että minä ehdin lukiessani jo unohtaa, mitä kaikkea piti kommentoida.

  Muistan enää sen, että olen ihan vimmainnoissani näkemään punaiset lattiat!

  Vanhempieni kodissa on myös sellainen betoniporraskuoppa talon alle kellariin. Voi miten minä teininä pelkäsinkään mennä sinne, kun siinä lilluvassa limalätäkössä oli aina sammakoita! Hirveällä loikalla piti syöksyä kellariin, etteivät sammakot vaan ulottuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih hih :D Minä taas tykkäsin sammakoista lapsena. Meidän ranta oli ihan täynnä niitä ja joskus niitä oli niin paljon, ettei uskaltanut ottaa askeltakaan, kun aina olisi tallonut jonkun.

   Oon veivannut tätä punaista lattiaa niin paljon mielessäni, että pakko se on toteuttaa. Sävystä en ole ihan varma.

   Poista
 4. Tulin, näin, luin, pökerryin. :D Mahdottomasti kaikenlaista. :)

  Meillä on myöskellaripotero-ongelma. Viemäröintikin uusittiin sen uudelleenrakennuksen yhteydessä vaan jäässä se uusikin kaivo on ihan säännönmukaisesti. Onneksi meillä kaivettiin poteroa aiempa syvemmäksi, että saimme mahtumaan oven, josta pääsemme kulkemaan selkä suorana, joten lätäkkö ei ainakaan pääse leviämään kovin pitkälle kellarissa... Kesällä se kaivo tietty vetää, jos ei ole tukossa.

  Ei se punainen latia kuulosta huonolta ajatukselta. Maalaamaan vaan rohkeasti. :) Tosin luulen, että joku tummempi harmaakin toimisi ihan hyvin liian vaaleuden taltuttajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on jotakuinkin kaikki aiheet, mistä on pitänyt kirjoitella viimeisen parin viikon aikana :D Edelliset viikot meni vaan niin sumussa, että ei tullut juuri istuskeltua koneella. Nyt ne on päästetty pihalle päästä.

   Jännä ilmiö nämä poterot, ilmeisesti olleet kovasti muotia, mutta kellään ne eivät toimi :D

   Poista