maanantai 18. kesäkuuta 2012

Ja niistä kattohommista

Koko yläkerta ja kattoremppa on yksi kysymysten suo tällä hetkellä. Mies haluaa laittaa muovista aluskatetta, minä taas en. Katto nousee vähän, ellei madalleta sisäpuolelta. Yläkerran huoneet ovat lämmitettyä tilaa ja siellä on kolme lämpöpatteria, mutta viime talvena siellä oli kylmimpinä päivinä + 6 astetta lämmintä. Lämpövuoto on siis melkoinen. Perinteet ja nykyratkaisut riitelee keskenään, enkä haluaisi talon muuttuvan ulkonäöltään. Katto nousisi "vain" 10 cm, tai vaihtoehtoisesti sisäkatto tulisi saman verran alaspäin. Yläkerrassa on muutenkin todella matala katto, joten molemmat ratkaisut ärsyttää. Nykyään saa hengittäviäkin aluskatteita, mutta toistaiseksi ne ovat niin uusi juttu, että epäilyttää. Mutta eristettä on lisättävä tavalla tai toisella, että yläkerrassa voi asua. Sisäkattoon on tulossa huokoleijonat, mitkä eristävät jo hiukan, mutta yksistään ne eivät riitä.


Eilen kaatosateen aikana käytiin vintillä tirkistelemässä ja kuivalta näytti. Eli paikkaaminen auttoi vähäksi aikaa, vaikka pellit on asennettu väärin. Ja huomattiin, että on siellä villojen takana puruakin, mutta ilmarakoa ei silti ole. Jos lappeilla on villaa ja purua sekaisin, todennäköisesti niin on ryömintätilassakin.
Tällä hetkellä pelkään kattotuolien takia, jos ne ovatkin mätiä. Silloin remontista tulisi vielä isompi.

Yläkerta on rakennettu asumiskäyttöön 1964.
Tuossa piipun vieressä oli aikaisemmin vessa, jonka lattian alta löytyi vanha vesivahinko. Raakalautaseinästä, joka ennen peitti aukkoa, löytyi lahoja lautoja. Meille ei ole selvinnyt, onko lahovaurio tullut paikalla olleen keittiön tiskivesistä, vai katolta tulleesta vedestä, koska lahot laudat olivat niin korkealla. Nyt siihen tulee käytävä toiseen huoneeseen. Aikaisemmin huoneet olivat samaa tilaa, mutta piipun toisella puolella oli aukko väliverholla toiseen huoneeseen ja vinolla osuudella oli vaatehuone, johon ei korkeuden takia mahtunut oikein mitään. Nyt sen tilalle tulee seinä, huoneista tulee erilliset ja piippua vasten täyskorkea vaatehuone. Piipun tälle puolelle jäävästä huoneesta tulee työhuone ja työhuoneen seinän takana on kylmävintti, josta viime syksynä löysimme hometta. Samaista seinää pitkin oli tullut katolta vettä valumalla todella isolta alalta ja kaikki laudat ja eristeet oli suorastaan uitettuja.

Haluaisimme ottaa kylmävintin käyttöön, puolet jäisi edelleen kylmäksi varastotilaksi, mutta tällä kerralla sinne tehtäisiin lattia ja tilasta tulisi muutenkin niin siisti, että siellä voisi säilyttää jotain vieraspatjoja ym. Toinen puoli avattaisiin ja saisin sinne nurkkaan oman ompelutilan, mitä mulla ei ole ikinä ollut yhdessäkään asunnossa. Se vaan riippuu monesta asiasta, onko seinän palkit kantavia jne. Jos ovat, niin ehkä minulle tulee ompelukomero ja seinä jää.


Kuvassa näkyvä huone ja ovi olisi makuuhuonetta, valkoiselle seinälle tulee kampauspöytä ja kaunistautumispiste.

Me pyritään kyllä säilyttämään kaikki niin ennallaan, kuin voidaan, mutta silti tehdä kaikesta käytännöllistä ja toimivaa. Säilytystilaahan meillä ei ole. Koko talossa ei ole komeron komeroa, imuri ja siivousvälineet asuvat hengenvaarallisesti kellarin kapeissa rapuissa, liinavaatteet taas asuvat tällä hetkellä avohyllyillä kellarissa. Tunnen itseni vaan niin pahaksi ihmiseksi, kun mennään muuttelemaan jotain, vaikka nämä muutokset eivät edes ole verrattavissa monen muun rintamamiestalon muutoksiin.

Seuraavaksi pitäisi repiä raakalaudat yläkerran lattiasta, tarkistaa purujen kunto ja laittaa uudet lattialaudat tilalle. Olisipa aikaa.

5 kommenttia:

 1. Hei!
  Liityin juuri sivustoosi :) Ostin viime kesänä 50-luvun vanhan omakotitalon.Se on ollut meillä tähän asti kesämökin korvikkeena.Mulla on haaveena laittaa sitä hiljakseen kuntoon ja jollain aikataululla muuttaa sinne. Todella mielenkiinnolla seuraan nyt sun blogia. Teillä on samantyylinen talo kuin mulla :)
  Tsemppiä remonttiin :) t. Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa ihmettelemään meidän puuhia ja kiitos, sitä tsemppiä tarvitaan, etenkin tämän kesän aikana :)

   Poista
 2. Ehkä sitä kattoa kannattaisi sitten korottaa ulospäin, kun siellä on vaan taivas rajana :)

  Itse pitäisin nuo alunperin kylmiksi tarkoitetut sivukomerot kylminä, ovat ihan parasta eristettä, jos vain ovet ovat hyvät. Mutta teillä kun menee koko yläkerran eristys uusiksi, niin varmaan sitten toimii, jos tsekkaatte ne seinät myös.

  Meillä on joskus 80-luvulla otettu yläkerrassa kylmät sivut käyttöön niin, että niistä on poistettu ovet ja tadaa huoneisiin saatu moooonta neliötä lisätilaa. Ainoa huonopuoli on se, että sivut fuskaa lämpöä niin paljon, että katolle kertyy jäätä ja jää pudotessaan rikkoo rännit ja alakerran ikkunoita joka kevät. Mutta kyllä ne lisäneliöt on sen arvoisia, ihan varmasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no. Ne ovet :D Ne on kyhätty kahdesta ohuesta (kosteuden turvottamasta) lastulevystä, eli ei. Meillä ne fuskaa joka tapauksessa. Meillä on vaan yhdellä sivulla koko talon mittainen kylmävintti, eikä siellä ole mitään eristeitä, siellä on vinolaudoitus, tervapaperi ja ulkovuoraus. Ei muuta. Eli se täytyisi eristääkin ihan alusta asti. Ja katossa ei ole siinä kohdassa muuta kuin ruoteet ja pelti. Eli se tila on sellaista, että se pitäisi kuitenkin eristää, vaikka jättäisi kokonaan kylmäksi, jos siellä meinaa säilyttää jotain, muuten tunkee ampiaisia ym. Mitään lattiaa siellä ei ole, vaan purut. Ja niissä huoneenpuoleisissa seinissä on raakalauta ja keltaista villaa, joka oli syksyllä ainakin kosteaa. Meille tulee myös viemärin tuuletusputki, joka täytyy saada yläkerran lattian sisällä menemään sinne seinän sisään ja siitä katolle. Täällä ei alkujaan sellaista ollut, joten sekin on nyt vähän sijoittelukysymys. Meillä vetää viemärit tosi huonosti ja putkimiehet suositteli, että se olisi kyllä hyvä laittaa.

   Ja kun katto nyt menee uusiksi, niin niillä kylmävinteillä ei ole enää varsinaista tarkoitusta sen yhden lappeen tuuletuksena, kun tulee ilmarako. Mitä se ei edes ole tehnyt, kun kaikki on tukittu sieltä.. Huoh.

   Meillä ei kyllä paljon edes otettaisi sitä vinttiä esille, pari metriä korkeintaan, että saisi juurikin nurkkauksen. Tää on sen verran pieni mökki, että kaksi neliötä riittää ihan mainiosti :D
   Todennäköisesti tehdään kokonaan uusi ovi työhuoneen puolelle, mistä sitten pääsee vintille, olisi sitten fiksummassa paikassa. Mutta pitää nyt suunnitella ja pohtia. Toinen vintin päätyseinä pitää avata, kun huomattiin sieltä pilkottelevan mustunutta villaa lautojen raosta kera hillittömien valumajälkien. Sama seinä on alakerran puolelta täytetty ääriään myöten uretaanilla. Joten, jos vettä on mennyt sinä seinää myöten alas asti, herääkin kysymys, mihin se on päässyt kuivumaan, kun se on täytetty uretaanilla. Yllätys! Välillä kyllä oikeesti itkettäisi nämä järkiratkaisut, jos ei jo naurattaisi. Tässä vaiheessa vaan toivotaan, että mitkään kantavat rakenteet ei ole lahoja. Tai siis, mitkään muut kantavat rakenteet, kuin ne jo vaihtamamme kaksi palkkia, jotka hajosi koskettaessa osittain jauhoksi.

   No oho, tulipa vuodatus. Välillä vaan riipii tämä meininki, haen vertaistukea :D

   Poista
  2. Ja mies fiksuudessaan suunnitteli, että katto ei varsinaisesti paksuuntuisi, vaan taloa ns. venytettäisiin yhden laudan verran. Räystäät ei siis muuttuisi paksummaksi. Eli jos ajattelee perinnehippeyden kannalta, se ei muuttaisi ulkonäöllisiä mittasuhteita, kun vähän vekslattaisiin. Saataisiin siis kaikki, eristys, tuuletus ja mikä riemu, se ei näyttäisi edes tyhmältä.

   Jossain vaiheessa ulkovuorausta täytyy uusia, jolloin päästäisiin peittämään syntynyt kolo katon ja seinän rajassa. Lienee aiheellista kurkata vinolaudoituksen kunto tässä akvaariossa, jossa vettä on tullut jokaisesta suunnasta. Alimmat laudat ovat lohkeilleet ja niistä irtoaa palasia, joten ainakin ne pitäisi vaihtaa. Toivotaan, että kaiken saisi irti ehjänä, ettei niitä tarvitsisi korvata jollain huonommalla.

   Niin, siitä toisesta lappeestahan me ei tiedetä mitään, kun sillä puolella ei ole kylmävinttiä, josta näkee katon kunnon, eikä siellä siis ole ollut tilaa, johon kosteus katoaisi, jos pellit ovat päästäneet vettä. Ainakaan sisäpahveissa ei näkynyt mitään, mutta eipä näy toisaalta silläkään osuudella, mikä on vuotanut kuin seula, joten se ei paljoa kerro.

   Poista