torstai 1. maaliskuuta 2012

Tuskailua harmaiden kanssa

Putkimies saapuu huomenna katsastamaan vesipisteen ja vessanpöntön siirtämistä, joten vessaremontti lähestyy. Kävimme hakemassa lattialaatatkin jo. Alunperin halusin valkoiset laatat, joiden väliin olisi vinottain tullut musta pieni laatta, mutta olimme ehkä kerrankin järkeviä, kun laskeskelimme, että silloin lattialaattoihin menisi yli 100 euroa, mikä kuulostaa paljolta noin pienessä tilassa. Ja etenkin, kun löysimme alennuksesta grafiitinmustaa isoa lattialaattaa, jotka tulivat maksamaan 33 euroa koko vessaan. Eli sitä mustaa tulee nyt aiottua enemmän. Mutta mitä väliä, valkoinen ja mintunvihreä piristää paljon. Eikä sitä lattiaa tule edes näkymään paljon, kun hankin siihen maton.

Vessan remontti tarkoittaa myös sisäeteisen remonttia. Lattialaudat on jo valmiina, mutta vielä pitäisi valita maali. Päädyin harmaaseen, koska valkoisessa näkyy heti kaikki likaläntit (joita myös tulee, kun on koira) ja olohuoneenkin lattia maalataan jossain vaiheessa uusiksi. Nyt en vaan osaa päättää harmaan sävyä. Haluaisin pysyä Uulan maaleissa ja lisätä pintaan venelakan, joka tekisi maalista ehkä vielä kestävämmän ja toisi kiiltoa. Uulalla on neljä sävyä, joista voisin valita, mutta mikään niistä ei ole täysin puhtaan harmaa. Tämän hetkinen suosikki, Sade, taittaa hyvin paljon siniseen, mikä ei välttämättä olisi huono juttu, kun lakkaus kellastaa aina hiukan. Mutta täytyy myöntää, että hieman kutkuttaisi vaihtaa Permoon, kun sieltä löytyisi heti sopiva harmaa ja pintakin olisi kiiltävä. Permo vaan sisältää nykyään jotain ihan muuta, kuin perinteisiä ainesosia.


Olin aikaisemmin jo valinnut Kasteen, mutta sehän on todella vaalea. Usva taittaa ruskeaan ja Purjo taitaa olla vähän vihertävä. Olen yrittänyt vertailla värejä tapetin pohjavärin kanssa ja oon ihan sekaisin. Permo olisi just hyvän sävyinen, mutta jos siihenkin vetäisi lakan päälle kestävyyden lisäämiseksi, sekinhän kellastuu hiukan. Toki muistan sen, että maali on luonnossa vielä hieman erilaista, mutta Permoa on ystävillä ja kotikotona lattiassa ja se on näyttänyt hyvältä. Uulan harmaista taas ei ole mitään käytännön kokemusta. Pitää varmaan ostaa testipurkit ja testata.


Jotta ei olisi liian helppoa, olen suunnitellut pihaakin vähän. Tällä hetkellä pihassa kasvaa sikinsokin kaikenlaista ja minä haluaisin omenapuut, marjapensaat ja kasvihuoneen selvästi erilleen muista. Pihaa kiertää 170 cm korkea verkkoaita (tämä on se hirviaita, josta joskus mainitsin) koiran takia ja ajattelin pistää villiviiniä kasvamaan sen juureen. Olettaen, että saan tuossa kuivassa hiekkamaassa kasvamaan yhtään mitään.

On ollut myös puhetta ensi kesän remonteista, joista tärkein on katto ja veranta. Mutta oli myös puhe, että maalattaisiin talo toistaiseksi, jos aikaa ja rahaa jää. Ulkovuoraus voisi olla uusimisen tarpeessa, kun tuuletusrakoa ei ole nimeksikään, mutta se vaatii aika isoa ajallista ja rahallista panostamista, jota meillä ei ensi kesänä ole. Maalipinta vaatisi uutta kerrosta ja sen voisi punamullalla uudistaa jos sitä aikaa jää. Sillä pärjäisi toistaiseksi, ulkovuorausta voisi miettiä muutaman vuoden päästä. Talo on alunperin ollut valkea sähkönsinisillä tehosteilla. Väriä voisi miettiä uusiksikin, kun ulkovuorauksen aika tulee.

Saimme vihdoin mosaiikitkin takan edustalle. Vielä listat ja vähän valkoista maalia pariin kohtaan, niin olohuoneen voi julistaa jotakuinkin valmiiksi. Käyn sisäistä taistelua Vallilan verhojen takia, löysin viikonloppuna Vallilan verhoista yhden mallin, johon ihastuin. Vikana on vaan hinta, olen jo itselleni luvannut, että saan ostaa makuuhuoneeseen Marimekon Ruusupuu kangasta verhoiksi, joten muissa piti pihistellä. Jos Vallillaa tulee kahteen ikkunaan, siitä tulee aika paukku.

Vallila Julieta
Tuleekohan tästä suunnittelemisesta ikinä loppua? Haluaisin päästä tekemään jotain. Ehkä maalaan kellarin käytävän seinän paremman puutteessa, kun maaliakin on.

5 kommenttia:

 1. Uskaltaisitko ostaa Uulan pigmenttiä ja sekoittaa sen harmaan värin valkoiseen maaliin itse? Mietin vain, että tuo Permon sävy näyttää ainakin ruudulla siltä, että siinä on tasan jotain mustaa tai grafiitinharmaata pigmenttiä seassa. Sekoitus vain kannattaa tehdä aika vähitellen ja varovasti (ja pigmentti tietenkin liuotetaan ensin pienempään maalimäärään ennen sen isompaan annokseen sekoittamista). Mä sekoittelin meidän talon ulkomaalin ihan omatoimisesti, samoin keittiön seinien värin ja molempiin olen ollut tytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on ollut harkinnassa, mutta minulle on aina tupannut käydä omien sekoitteluiden kanssa niin, että lopulta sitä maalia on 30 litraa ja kaikki väärän väristä :D Ja sitten ei ole naurattanut enää yhtään..

   Olisi vaan niin helppo käydä hakemassa valmis purkki. Toisaalta se nyt on ihan se ja sama, kunhan se on harmaa, eikä taita ruskeaan tai violettiin. Sinertävyyskin menisi, kunhan se olisi vielä selkeesti harmaan puolella. Samaa harmaata kuitenkin tulee kaikkiin lattioihin, niin se värin vertailu huoneen muihin väreihin on toisaalta aika turhaa, kun meillekin tulee niin sekalainen värisotku. En jaksa alkaa pelaamaan niiden sävyjen kanssa, mikä sopii parhaiten mihinkin.

   Tuli vaan tuosta hengittävyydestäkin mieleen, kun sen venelakan laittaa siihen päälle, onko se enää hengittävä, vaikka laittaisi Uulan lakkaa. Lattiaan tulee kyllä aina rakoja ja se hengittää niidenkin kautta. Olisiko lopulta ihan sama laittaa sitä Permoa? Kotikotona on lattia maalattu milloin milläkin, eikä siellä ole ikinä ollut mitään ongelmaa, vaikka onkin jo vanha talo. Ja toisaalta täälläkin on ollut muovit lattiassa sen yli 40 vuotta ja se ei ole taatusti hengittänyt ja purut oli ihan moitteettomat. Sekin tuo siis jo ison parannuksen, että lattiat vaihdetaan laudaksi.

   Harmaa on kyllä hankala väri. Ostin joskus harmaat pellavasekoiteverhot kirppikseltä ja siellä ne oli harmaat, kotona taas ihan selvästi violetit.

   Poista
 2. Harmaa on kyllä äärimmäisen hankala väri ja pigmenteistä sekoitettuna aika vaikea. Purjo on ihan oikeasti vihreä, no ehkä vähän harmahtavan vihreä kyllä... selaapa mun blogia niin löydät sieltä purjonvihreät seinät makuuhuoneesta ja usvanharmaan lattian tuvasta, ja helmenharmaalla on maalattu osa katoista ja makuuhuoneiden lattiat. Ja saat sä sitä Uulan lattiamaaliakin sävytettyä vaikkapa Permon värikartan mukaan, kun vain liikkeessä on osaava myyjä. Meillä ainakin listat maalattiin sellaisella pellavaöljymaalilla, missä on 5g umbraa vanhassa listanpalassa olleen värin mukaan... eli ohi Uulan värikartan ja liikkeessä myyjä sekoitti tarkalleen oikean sävyn.

  Ja Permon pinta (sisko maalasi sillä ja sieltä löytyy siis vertailukohta) verrattuna Uulan puulattiamaalin pintaan on mielestäni paljon kuolleempi, ts. muovisempi ja kovempi. Kestää ehkä vähän enemmän, mutta eipä mulla kaks koiraa ainakaan oo saanu kummoisia jälkiä aikaan kun maalia on monta kerrosta ja puuaines on riittävän kovaa. Muutenkin olen maalannut pelkästään Uulan maaleilla ja ei ole kuin hyvää sanottavaa, että jos osuu silmään sopivia sävyjä meillä niin voin kertoa sävyn nimen, tai no en kaikista kun osa on omia sekoitelmiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on olohuoneen lattiassa valkoista Uulan lattiamaalia ja sen on kyllä koira jo ruopinut puuta myöten puhtaaksi jossain kohdissa (koira on iso, mutta edelleen vähän pentu, ei oikein vielä hallitse raajojaan ja voimankäyttöänsä hepulikiihdytyksissä), mutta laudatkin on sitten uutta matskua, mikä ei vedä vertoja vanhalle lattialaudalle kovuudessa. Ja oltaisiin voitu odottaa kovettumista pitempäänkin, ellei oltaisi oltu niin kiireisiä muka ja ehkä olisimme voineet jaksaa maalata vielä useamman kerroksen. Mutta virheistä oppii. Vilkaisen sun blogista vähän noita maaleja :)

   Poista
 3. Noista pihasuunnitelmista tuli heti mieleen, että jos ei villiviini kasva, niin koita humalaa, siitä ei pääse eroon vaikka yrittäisi!

  VastaaPoista